• 149.00 Za upravičenost do brezplačne dostave
    morate dati minimalno naročilo

Semena origana

V naši trgovini so na voljo semena origana, ki se včasih imenujejo divji mažuran, ena najbolj priljubljenih začimb zelišč z zdravilno vrednostjo. Zadnje čase postaja vse bolj priljubljena tudi italijanska (imenovana tudi grška) sorta. Vsa semena origana, ki so na voljo v naši trgovini, so kakovostna in imajo visoko kalivost, saj prihajajo le od priznanih proizvajalcev.

Origano je nepogrešljiv v mediteranskih začimbah. Vsakdo pozna njegov okus iz pice, doda pa ga tudi solati, sir, meso in druge jedi. Ko gre za grški origano, proizvaja veliko bolj aromatično zelenjavo z izrazito ostrejšim okusom, vendar se uporablja na enak način kot njena bolj pogosti relativna. Ta vrsta Origanum vulgare razvija nekoliko drugačne navade in večje liste. Obe sorti sta ne le zelišča, ampak tudi zdravilna vrednost. Kažejo številne koristne učinke, izboljšajo prebavo, pomagajo pri vnetjih dihalnih poti - zaradi visoke vsebnosti polifenolov deluje antiseptično, izkašljevalno in mildensko. Uporabljati ga je treba v jedi, ki se služijo sitnim jedem, saj spodbuja apetit, zlasti infuzijo.

Če razmišljate o pridelavi origana na vašem vrtu, ne pozabite, da ima raje sončno, morda tudi vetrobransko mesto. Popolnoma je primeren za gojenje na mejah in v zabojnikih. Ne oklevajte in naročite semena origana!