Семе оригана

У нашој продавници се налази семе оригана, које се понекад назива дивљи мажуран, једна од најпопуларнијих зачина за биљке са медицинском вредношћу. У последње време италијанска (која се назива и грчка) сорта постаје све популарнија. Све сјеменке оригана које су доступне у нашој продавници су високог квалитета и имају високу способност клијања, јер долазе само од реномираних произвођача.

Оригано је незаменљив у медитеранским зачинима. Сви знају његов укус од пиззе, али се додаје и салатама, сиру, месу и другим јелима. Када се ради о грчком оригану, он производи много више ароматичног зеленила са изразито оштријим укусом, али се користи на исти начин као и његов уобичајенији узгој. Ова сорта Ориганум вулгаре развија мало другачију навику и веће листове. Обе сорте нису само биље, већ имају и љековиту вриједност. Они показују многе благотворне ефекте, побољшавају процес варења, помажу у упалама респираторног тракта - због високог садржаја полифенола делује антисептички, искашљавајући и благи кашаљ. Треба га користити у јелима која се служе ситним јелима, јер стимулише апетит, нарочито као инфузија.

Ако размислите о узгоју оригана у својој башти, имајте на уму да преферира сунчано, можда и ветар заклоњено место. Савршено је прилагођен за узгој на границама иу контејнерима. Не оклевајте и наручујте семе оригана сада!