Penjanje ruža

Ako tražite ukrasne biljke koje bi prekrivale zidove, pergole ili sjenice, odaberite ruže za penjanje. Stvaraju čudesne cvjetne kaskade penjući se na ove nosače. Mnoge sorte, koje se uglavnom razlikuju u veličini i boji cvjetova, pripadaju ovoj skupini. Neke od tih sorti naći ćete u našoj internetskoj vrtnoj trgovini. Sve sadnice dostupne ovdje ističu se najvišom kvalitetom.

Ruže za penjanje nisu tipične penjačice ili puzavice, jer se penisima penju po nosačima samo zahvaljujući bodljama koje rastu na stabljici. Ove se stabljike mogu saviti, pa bi biljkama bila potrebna podrška s vaše strane. Dostupne su meke i kruto-matične sorte. Ruže ne zahtijevaju mnogo skrbi niti bilo kakvo posebno mjesto. Raste dobro na sunčanim i djelomično sjenovitim, zaklonjenim vjetrom mjestima s propusnim i plodnim tlom. No, i oni mogu podnijeti manje povoljne uvjete. Dobro se slažu s drugim ukrasnim biljkama, poput bršljana za penjanje. Donji dijelovi grmlja ruža mogu biti popraćeni makovima, lavandom, kosmozama ili floksima, ovisno o vašem rasporedu. Ruže za penjanje s raznobojnim cvjetovima izgledale bi sjajno na ogradi, ogradi ili vidikovcu.

Posebno preporučujemo penjačke ruže s žutim cvjetovima koje izgledaju sjajno na pergolama, sjenicama i ostalim građevinama koje im nude potporu. Cvjeta obilno i ukrasit će prostor oko vašeg doma.